Themanummers en andere publicaties

Bij het kenniscentrum van vereniging De Oude Fiets kun je de volgende publicaties bestellen. De verzendkosten bedragen binnen Nederland éénmalig 5 euro, hoeveel boeken of boekjes je ook koopt.

Special Rijwielfabriek De Locomotief: een Amsterdams familiebedrijf

Een gloednieuwe uitgave van onze vereniging: dit boek ‘Rijwielfabriek De Locomotief’, door Otto Beaujon. Het gaat over de familie Slesker en hun Locomotief-fietsenfabriek. Hoe een oer-Amsterdamse familie van wielrenners, fietsenmakers, techneuten zonder geld maar met vakmanschap en doorzettingsvermogen na meer dan 30 jaar sparen een fabriek begint en daar een enorm succes van maakt. Onder meer met het Super de Luxe kruisframe, maar vooral ook door diverse malen deel te nemen aan de Tour de France. Het succes leidde tot samenwerking met Simplex en een prachtig nieuw fabrieksgebouw. Tot vastgoedspeculanten vervolgens met dat nieuwe fabrieksgebouw aan de haal gingen. In het boek worden de geschiedenis, de fabriek, natuurlijk alle modellen, de reclame etc. uitgebreid behandeld. Het boek telt 114 pagina’s en 154 afbeeldingen in kleur en zwart-wit. Een must voor iedere liefhebber van Amsterdamse geschiedenis én van oude fietsen.
De uitgave kost €11,50 voor leden en €13,50 voor niet-leden (excl. 5 euro verzendkosten).

Bestellen

Dateringsboekje

dateringsboekje voor oude fietsenHet dateringsboekje is een onmisbaar hulpmiddel als je wilt weten hoe je een oude Nederlandse fiets kunt dateren. Naast algemene tips en aandachtspunten, lees je hoe soms op bepaalde onderdelen (naven) een bouwjaar te vinden is. Een groot deel van de inhoud bestaat uit beschrijvingen en lijsten van een aantal merken, zodat je aan de hand van het framenummer het bouwjaar kan achterhalen. De merken Batavus, Burgers, Empo, Eysink, Fongers, Gazelle, Germaan, Juncker, Locomotief, Magneet, Phoenix, Simplex, Union en Veeno komen aan bod.

Het dateringsboekje kost €2 voor leden en €4 voor niet-leden (excl. verzendkosten).

Bestellen

Special Juncker

Boek over Juncker fietsfabriekIn november 2021 verscheen ons geweldige boek over de Nederlandse fietsenfabriek Juncker. Eén van de oudste rijwielbedrijven van Nederland. Ze stonden bekend om hun fraaie en degelijke producten, zoals de sportfietsen, de prachtige kruisframes en onverwoestbare transportfietsen. De familie Jüncker waren eerst zadelmakers, later hadden ze een bandenfabriekje. In 1924 begon Juncker eigen rijwielen te maken. Het boek van 192 pagina’s, gebonden, soft cover en met honderden foto’s in kleur en zwart-wit, geeft een overzicht vanaf het allereerste begin, tot de overname van de fabriek door Gazelle in 1968. Een uniek stuk rijwielgeschiedenis dat thuishoort bij iedere fietsliefhebber en fietsverzamelaar.

De uitgave kost kost € 7,50 voor leden en €10,- voor niet-leden (excl. verzendkosten).

Bestellen

Special Cyrus / Valuas

cyrus valuas smallIn september 2020 verscheen het boek over de Cyrus en Valuas fietsen uit de fabriek van de familie Franssen in Venlo. Het gaat over de fietsen, maar ook over de brommers, motoren en zelfs autohandel van dit ondernemende familiebedrijf. Het boek biedt een zeer compleet overzicht met geschiedenis van het bedrijf, de rol van de familie Franssen, de vele verschillende modellen, de export naar Indonesië en nog veel meer. 160 pagina’s, mooi ingebonden, soft cover, met honderden kleuren en zwart-wit foto’s. Een must voor iedere liefhebber van oude fietsen.

De uitgave kost kost €7,50 voor leden en €10,- voor niet-leden (excl. verzendkosten).

Bestellen

Speciale uitgave Sparta (Het Rijwiel 2017/3) (nog 3 exemplaren beschikbaar)

specialspartaIn september 2017 verscheen een clubblad dat bijna een special van het merk Sparta is. Een rijk in kleur geïllustreerd artikel van maar liefst 27 pagina’s behandelt de geschiedenis van Sparta en de fietsproductie. Daarbij wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de Spartamet en de samenwerking met Sachs. Het artikel bevat enorm veel nooit eerder gepubliceerde research. Een must voor iedere liefhebber van Sparta fietsen, bromfietsen en motoren.

De uitgave kost kost €2 voor leden en €4 voor niet-leden (excl. verzendkosten).

Bestellen

Special Burgers

CoverBurgersIn juni 2012 verscheen de special over de Eerste Nederlandse Rijwielfabriek Burgers. Het boekje neemt je mee in de geschiedenis van het bedrijf en van de fietsen en techniek. Een must voor iedere liefhebber van oude fietsen.
Leden kunnen de pdf gratis downloaden via de online documentatiebank.

De uitgave kost kost €5,00 voor leden en €6,50 voor niet-leden (excl. 5 euro verzendkosten).

Bestellen

Special Empo (uitverkocht)

specialempoIn juni 2017 verscheen de special over Empo. Een bijzonder bedrijf en een begrip in Vorden en omgeving. Het rijk geïllustreerde boekje van 64 pagina’s in full colour neemt je mee in de geschiedenis van het bedrijf en van de fietsen en techniek. Een must voor iedere liefhebber van oude fietsen. Het boekje is nu helaas uitverkocht.

Leden kunnen de pdf gratis downloaden via de online documentatiebank.

Het ultieme boek over Fongers 

Jos Rietveld schreef in 2023 dit standaardwerk over Fongers: Het illustere Rijwielmerk. Een schitterend boek van 208 pagina’s op stoeptegel-formaat (groot dus) met hard cover  Het boek beschrijft de geschiedenis vanaf de oprichting in884 , de vele modellen, de export en het einde van het bedrijf. Een onmisbaar boek voor liefhebbers van dit rijwielmerk. We hebben er als club nog één op voorraad, het boek wordt door ons niet bijbesteld. Pak je kans!  Bij onze club is het uitverkocht, wel nog te bestellen bij de uitgever zelf: Matrabike.

Sparta, vernuft en volharding (uitverkocht)

Sparta, vernuft en volhardingHet boek over 100 jaar Sparta fietsen, elektrische fietsen, brommers en motorfietsen is helaas uitverkocht.  Een zeer compleet overzicht met geschiedenis van het bedrijf, de rol van de familie Schakel, alle verschillende modellen, designkenmerken en nog veel meer. 194 pagina’s puur over Sparta. Mooi ingebonden, soft cover, met honderden kleuren en zwart-wit foto’s.

Dit boek is helaas uitverkocht. Leden kunnen de pdf gratis downloaden via de online documentatiebank.

Special Gazelle (uitverkocht)

specialgazelleDe in 2016 verschenen Gazelle-special beschrijft in 100 bladzijden (full colour) de geschiedenis van Gazelle. Naast een historisch overzicht van de ontwikkeling van het bedrijf komen speciale modellen en onderdeken van gazelle aan bod. Ook wordt de ontwikkeling van de racefietsen en van de reclame-uitingen besproken. Dit boek is helaas uitverkocht. Leden kunnen de pdf gratis downloaden via de online documentatiebank. Er is ook een Duitstalige versie van dit boek verschenen. Ook die is voor leden te downloaden.

Special Batavus (uitverkocht)

specialbatavusDit boekje is geheel gewijd aan Batavus, een in 1904 opgerichte fietsenfabriek. De geschiedenis stond veel minder in de belangstelling dan bijvoorbeeld die van Gazelle. In het 20 bladzijden tellende themanummer vind je de bedrijfsgeschiedenis van Batavus, de ontwikkeling van de fietsmodellen, techniek & onderdelen en reclame & verkoop. Ook de omgang van Batavus met haar eigen geschiedenis komt aan bod, dit tegen de achtergrond van de eeuwfeestviering in 2004. Dit boekje is helaas uitverkocht. Leden kunnen de pdf gratis downloaden via de online documentatiebank.

Special Nederlandse vouwfietsen (uitverkocht)

specialvouwHet themanummer Nederlandse vouwfietsen bestaat uit twee hoofdstukken. In het inleidend hoofdstuk wordt het verschijnsel vouwfiets vanuit de late 19e eeuw tot de bloeitijd in Nederland in de jaren ’60 beschreven. Het tweede hoofdstuk heeft een encyclopedisch karakter en biedt een overzicht van alle vouw-, deel- en compactfietsen met Nederlandse merknamen die in de jaren ’60 op de markt waren, geïllustreerd met veel zwarte-wit afbeeldingen uit onder meer oude folders. Dit boekje is helaas uitverkocht. Leden kunnen de pdf gratis downloaden via de online documentatiebank.

Special Utrechtse rijwielhandel  (uitverkocht)

specialutrechtIn dit themanummer staan de talrijke fietsmerken centraal die vroeger door Utrechtse rijwielgrossiers en fietsenmakers werden gevoerd. Welke merken waren er in de afgelopen ruim 100 jaar, en welke verhalen schuilen achter de bedrijven die ze voerden? In 40 bladzijden komen nuchtere bedrijfsgegevens aan bod, maar ook de handelspraktijken, de mensen, opmerkelijke gebeurtenissen en persoonlijke herinneringen. Zo wordt een beeld van de Utrechtse rijwielhandel geschetst dat ook symbool staat voor lokale fietsgeschiedenis in andere plaatsen in Nederland. De Utrecht-special is met talrijke afbeeldingen (zwart-wit) geïllustreerd. Dit boekje is helaas uitverkocht. Leden kunnen de pdf gratis downloaden via de online documentatiebank.