Restauratie van een Simplex-fiets

Artikel uit uitgave 2, 2002

Op 24 augustus 2001 kocht ik op de Vehikelbeurs een Simplex herenfiets van ons clublid Wilfried Manders. Ik heb deze fiets inmiddels gerestaureerd en dit verhaal gaat hierover. De eerste foto laat zien hoe de fiets eruit zag toen ik hem kocht. De tweede hoe hij er na de restauratie uitzag.

Het eerste wat ik meestal doe nadat ik een fiets gekocht heb is een foto maken van de staat waarin ik hem kocht en hem daarna helemaal uit elkaar halen. Dan zie je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Opvallend aan de fiets was:

– Bijzonder stuur met de remstangen in het stuur verwerkt.
– Origineel nikkel, vaak wel aangetast.
– Origineel mooi uitgewerkt kettingblad, een zgn. driepoot.
– Originele wielen en trapas met cycloide lagers. De spaken waren erg verroest en van de velgen was het nikkel vrijwel helemaal losgebladderd.
– De lak was grotendeels verdwenen behalve op het achterspatbord. De stoffen jasbeschermer (wel oud maar niet origineel) had de lak daar beschermd.
– Het achterspatbord had een kraal voor een electriciteitssnoer en was vermoedelijk uit de jaren ’30. De fiets zelf leek ouder. Vermoedelijk was hij in de jaren ’30 een keer door de fabriek of een Simplex dealer met originele Simplex onderdelen gereviseerd.
– Om het stuur zat een belastingplaatje uit 1940/1941 met daarin gestanst de naam J.C. van Beek, Stationsstraat A52 Deurne.
– Op de fiets was geen framenummer te vinden. Alleen op de buis van de voorvork stond het nummer 1539, vermoedelijk was dit een soort volgnummer van de voorvork.
– De verlichting leek uit de jaren dertig. Philips achterlicht. Onbekend merk koplamp.

Tot slot nog wat aanbevelingen voor restauraties:
– Als je een fiets koopt of krijgt, maak dan altijd meteen een foto van de staat waarin je hem kocht.
– Vraag van de verkoper zo veel mogelijk over de herkomst van de fiets. Een fiets met een verhaal is leuker dan alleen een fiets. Vaak kan je van de eigenaar nog oude foto’s krijgen waarop de fiets en zijn gebruiker te zien is.
– Respecteer de geschiedenis van een fiets. Laat zoveel mogelijk origineel. Dus niet opnieuw nikkelen of chromen, laat de originele lak zoveel mogelijk intakt.
– Leg vast wat je aan de fiets doet. Zet de foto’s en het verhaal op enkele A4-tjes. Leg vast wat je aan nieuwe of oude onderdelen hebt vervangen. Bedenk dat zo’n fiets vaak langer mee gaat dan jijzelf en latere eigenaren graag het verhaal van de fiets willen weten. Jouw verhaal maakt hier dan een onderdeel van uit.

Theo de Kogel