Gespot op Marktplaats!

de rode
Berichten: 860
Lid geworden op: 25 nov 2013, 06.09

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door de rode »

beste Michiel ; het is echt een mooi fiets hoor: maar wat betreft, wie wil er nou geen pedalen met kraalogen en praten over - is goedkoper dan de fiets kopen - voer je wel een beetje onzinnige argumenten aan; als vereniging van liefhebbers van oude fietsen ga je toch juist voor orginaliteit en wijs je elkaar met liefde voor de hobby op verbeter punten wat de staat betreft en geetf elkaar tips; dus niet voor verkooppraatjes die de eventuele koper misleiden?maar gelukkig heb ik je herziene advertentie tekst al gezien want het zou reeds langer actieve leden niet sieren om onwetende liefhebbers op het verkeerde been te zetten groeten

Michiel Röben
Berichten: 726
Lid geworden op: 7 jun 2012, 14.23

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door Michiel Röben »

Was niet de bedoeling hoor.. Soms gaat mijn enthousiasme met me op de loop.
Stond al lang ongebruikt in de stal en ik heb snel wat foto's geschoten en de Gazelle op MP gezet. Dan doe ik meestal een verhaaltje erbij. Zal er op letten.
Moet ik nog wel even kwijt dat MP een ander medium is dan ons dierbare forum. Daar hoef je goede waar niet aan te prijzen. Die weten van de hoed en de rand.

groeten,
Michiel ;)

fietser
Berichten: 721
Lid geworden op: 9 apr 2012, 23.01

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door fietser »

Hallo Michiel,

De advertentietekst lijkt me ook beter passen nu. En het ging er ook niet om dat de fiets niet mooi is of dat het een "nepperd" is. Het is beslist een fiets met (grotendeels) een authentieke uitstraling, eentje die je zo niet 1-2-3 vindt. Maar de term "origineel" wordt door veel mensen wel wat erg lichtvoetig gebruikt (net als "antiek" trouwens).

Wat ik altijd raar vind is als mensen b.v. aan het begin van een restauratie zeggen: "Ik ga de fiets weer origineel maken." Petje af als je dat lukt, denk ik dan. Origineel betekent niet meer en niet minder dan dat er alle onderdelen op komen te zitten die er in de winkel al op zaten. Plus origineel lak- en chroomwerk natuurlijk. Onmogelijk. Een originele fiets is over het algemeen een winkeldochter die nog nooit echt de weg op was. Of een fiets van iemand die hem een half jaar gebruikte en toen door omstandigheden 50 jaar op zolder gezet heeft.

Een stapje minder dan origineel is "zoals origineel". Dan zoek je aan de hand van authentieke voorbeelden/afbeeldingen van alle niet kloppende onderdelen een identiek onderdeel en monteer je dat.

Nog een stap minder is restaureren "zoals ik denk dat hij origineel was". Gokken naar beste weten en geweten, maar met de nodige onzekerheden hier en daar. Dat is in de meeste gevallen het hoogst haalbare. En ten slotte nog het gemakkelijkere restaureren "zodat het lijkt alsof het klopt," goed genoeg voor MP maar een kenner haalt dat zo onderuit. Dat is - met alle respect - het niveau van jouw Gazelle. In de meeste gevallen is dit niveau ook voldoende en het levert ook een fiets op die prima geschikt is voor optochten etc. Maar wel wat stappen verwijderd van "gegarandeerd 100% origineel".

Enfin, misschien ben ik een purist, maar dan een taalpurist. Een "restauratiepurist" ben ik niet.

Groeten,
fietser

Michiel Röben
Berichten: 726
Lid geworden op: 7 jun 2012, 14.23

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door Michiel Röben »

Hoi Fietser,
Purist of niet ik begrijp je niet...
Fiets is nagenoeg zo geboren minus achterband,voorspatbord dat zijn vervangingsdelen en het originele spatbord min een stukje is voor de purist nog aanwezig. Er is niks aangehangen. De pedalen zijn een logische stap in het verbeteren van de zichtbaarheid van de fiets en ergen jaren 40 aangebracht. Waarom zou iemand onderuitgehaald moeten worden door een "kenner"
Er hangt een negatief zweempje om deze fiets dat ik niet begrijp. Er is niet gerommeld of je moet de banden die anders van kleur zijn lelijk vinden.
Ik heb nog een oude witte band zou dat verbeteren. Zal ik het oude spatbord terugzetten? Het achterlicht eraf halen? Deze verlichting kon je bestellen in 1937 dus niet het gevoel dat ik hier de fiets geweld aandoe. Als ik je commentaar zo lees is dit het laagste kwaliteit ongerestaureerde fiets voor verzamelaars. Daarom verkoop je ook zo moeilijk aan een verzamelaar cq "kenner" alles moet origineel tip top en heel goedkoop zijn. Iedereen wenst zich een trouvaille.
Ik zal me terugtrekken uit dit forum met mijn spontane reacties. Ik word hier zo ontiegelijk moe van...

de groeten,
Michiel :cry: :cry: :cry:

fietser
Berichten: 721
Lid geworden op: 9 apr 2012, 23.01

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door fietser »

Langzaam, Michiel, je gooit weer wat zaken door elkaar.

Origineel is zoals aan de eerste eigenaar verkocht met niets meer aan gesleuteld. De pedalen zijn van mijn part mooi, functioneel, van de eerste eigenaar, wat je maar wilt, maar ze zijn niet origineel. Je kunt kloppende banden en verlichting (naar eigen vermoeden, en de banden zullen misschien met jaren 50/60 profiel zijn) erop zetten naar beste weten en geweten, maar het is dan niet origineel want je hebt het erop gezet. Etc.

Het probleem is dat de term origineel in het gebruik bij veel mensen verwaterd is. Het is "als origineel", "erg origineel lijkend", "niet storend" enz. maar het is niet origineel.

Er is niets negatiefs met je fiets, alleen matchen fiets en woordkeuze niet. Ik wil daar geen gerommel of kwade opzet veronderstellen, ik ken je enthousiasme en spontane acties. Maar je hat zó de nadruk op 100% origineel gelegd dat het toch ging wringen.

Hier een voorbeeld van een jaren 70 Empo racefiets die voor zover ik kan beoordelen origineel is, het prijslabel uit de winkel hangt er nog aan (ik meen dat er ƒ 799,- op stond). Beetje uitgedroogde banden, remgreeprubbers uitgedroogd, stuurlint egaal verbleekt en niet door zweethanden verkleurd - hier is nooit serieus op gereden. Of de bidon klopt weet ik niet.
empo.jpg
empo.jpg (280.29 KiB) 2301 keer bekeken
De hele discussie gaat niet om het afkraken van je fiets maar om een verschil in wat beide kanten onder "origineel" verstaan en wanneer die term dus op zijn plaats is. Naar mijn idee is dat geen rekbaar begrip, maar als je er een andere definitie van hebt dan is dat zo, als we het maar helder gekregen hebben.

Trek je deze discussie niet teveel aan, het zou niet in proportie zijn en ook zeker niet mijn bedoeling als het je je plezier in dit forum bederft.

Groeten,
fietser

Michiel Röben
Berichten: 726
Lid geworden op: 7 jun 2012, 14.23

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door Michiel Röben »

Staat een aardige niet geheel originele kruisframe achter...
Toevalig bekend merk? Pon, Empo?

groeten,
Michiel :lol:

Hart ligt op de tong.. Geen excuus errrug onhandig in de communicatie!

Alex400
Berichten: 133
Lid geworden op: 4 mei 2014, 11.55

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door Alex400 »

tja ik snap Michiel wel. Ik krijg op mijn advertenties ook allemaal reacties van mensen. Niet zo zeer omdat ze mn fiets willen kopen maar omdat ze commentaar hebben op de advertentie.

Als er feitelijk iets niet klopt dan pas ik dat gewoon aan in mn advertentie. Zoals ik dus al meerdere keren heb gedaan. (http://link.marktplaats.nl/m850235295)

Wel ben ik eens met Michel dat soms hoe mensen hun reactie geven soms niet subtiel is en dat de wijze van communiceren soms te wensen over laat. Ik ben vrij euh... jong en ik heb al veel zaken gedaan en mensen ontmoet met fietsen als hobby. Maar ik moet wel zeggen dat veel van deze mensen vrij moeilijk in omgang en communicatie zijn.

Maar ik buig dit gewoon om naar iets positiefs, want je kan vaak wel leren van deze mensen. En sja ... oudere mensen verander je toch niet dus accepteer de wijze van communiceren maar gewoon omdat ze misschien toch niet anders weten of willen weten. En vaak is er ook geen sprake van kwade bedoelingen. En vaak veranderen mensen ook van houding als je ze in het echt ontmoet. Omdat er vaak bij mensen toch wezenlijk verschil is hoe ze zich opstellen in een e-mail/berichten op fora en in het echt.

Maar ik kan je boekwerken vol email communicatie laten lezen waaruit blijkt dat de wijze van communicatie op zich zelf uiterst vreemd is te noemen.

Dus ik weet wat Michel bedoelt ...

Michiel Röben
Berichten: 726
Lid geworden op: 7 jun 2012, 14.23

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door Michiel Röben »

Uit het hart gegrepen. maarruhh ben zelf ook al hard richting 57 aan het hollen. Dus of het met oud te maken heeft weet ik niet. Feit is dat als je ergens enthousiast over bent er altijd weer die criticasters zijn die het beter weten, alles hebben of hadden, zich verongelijkt voelen als een deal een keer afketst omdat jij ook aan het bieden was en je terug trok omdat bij voorbeeld mijn vrouw het vaak niet eens is met mijn aankopen. Dat geeft soms kolderieke maar ook wel eens akelige gevolgen. Zo impulsief als ik ben in mijn verzameldrift (woede) hoe je het ook wilt noemen. De reacties van kleine handelaartjes die denken ons bij de neus te kunnen nemen is bijna standaard verongelijkt en kwaad. Ze hebben me zelfs bedreigd met langs te komen op de beurs als ze wisten waar ik heen zou gaan. (handig hoor zo'n open forum...) Een ker zou er iemand langs komen om me wel eens even in mekaar te rossen en als dan vrouw en kinderen in de weg staan of mijn honden in de buurt dan hadden die ook pech. Die was me gaan opzoeken met Google en kwam op mijn Linked in profiel en faceboek uit. Nahh jahhh zeggg. Doe ff normaal!

De serieuze luisterende verzamelaar is van een ander chapiter. Die gunt je wat voor een redelijk bedrag en die vind het niet erg als ik wat loop te pingelen. Maar die jongens die regelmatig met Burgers, Gazelle en Fongers marktplaats bestoken... Daarmee is het slecht kersen eten. Eenmaal heeft zo'n gast me bijna gedwongen een te hoog bedrag te laten betalen onder bedreiging dat hij mijn handelen openbaar zou maken op het forum... Het gore lef zeg om zo iets proberen je strot in te rammen. Ik zal geen namen noemen maar we kennen ze inmiddels allemaal. Dat soort handelaartjes die zich verschuilen achter een bijstands of wao uitkering (en dan wat bijverdienen aan de fietsen waar wij zo naar smachten). Maak er dan een serieus vak van zoals bijvoorbeeld Het fietsverzet of Simon uit den Bosch. Die durven dingen te ondernemen en nemen risico. Dan mag je een prijs vragen voor dat risico dat je neemt en die zijn niet boos als je beslist om niet te kopen. Die schimmige types op Marktplaats de de kleine verzamelaars hun portemonnee proberen leeg te trekken zijn van een ander hout gesneden.

De discussie met Fietser is een andere. Ik ken hem al vele jaren en af en toe botsen we even flink maar het komt altijd weer goed... Gelukkig maar want hij is me dierbaar ons geweten en databank van de Vereniging. En ook ons soort mensen heb je in diverse uitvoeringen... Eigenlijk net als de fietsen waar we ons op voorbewegen. Allerlei kleuren en uitvoeringen, oude en nog oudere. De een die kraakt en klaagt en de ander huppelt dartel door de wei uhhh rolt over de weg als of er niets leukers is vandaag.

Lekker even uitgeraast hier zeg is dit nog wel topic? excuus hiervoor maar dit weekend ook nog de fiets van Eva voor de zoveelste keer gestolen. En dat was echt een hele mooie Batavus van een paar jaar oud. godver zeg. Dat was misschien de humeurverpester vandaag...

Nou aangenaam kennis te maken en tot een volgende keer.

Michiel :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Gebruikersavatar
Nick013
Berichten: 243
Lid geworden op: 12 nov 2012, 22.02
Locatie: Tilburg

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door Nick013 »

:mrgreen: :D

de rode
Berichten: 860
Lid geworden op: 25 nov 2013, 06.09

Re: Gespot op Marktplaats!

Bericht door de rode »

het is niet te geloven dat mensen elkaar zelfs gaan bedreigen om een oude fiets ; anderzijds vraag ik me dan toch ook wel af waarom zelfs meerdere personen je zo benaderen ?je leest wel eens ; eerst geld tellen - dan vrouw vertellen - daarna mij pas bellen - het barst op mp ook van de nepbieders en prijsopdrijvers die hopen dat een wel serieuze koper zo z,n bod intrekt om daarna zelf onder een andere naam met een lager bod hun slag proberen te slaan - zo heeft elk verhaal 2 kanten , daarbij is alles een kwestie van vraag en aanbod ; uiteindelijk bepaalt degene die iets wil kopen wat hij/zij er wel of juist niet voorover heeft

Plaats reactie