Pagina 1 van 1

Gazelle Tour A - 1962

Geplaatst: 27 mei 2017, 22.47
door Kleingeld
In 2010 heb ik een Gazelle Tour A voor een zacht prijsje op de kop getikt. Deze wil ik restaureren zodat deze fiets er weer goed uitziet een tijdje mee kan. Door verhuizingen en andere prioriteiten is er nog niet veel aan de fiets gedaan. Ik heb deze wel gedemonteerd en inmiddels wat vervangende onderdelen gevonden zoals een nieuwe trapas. De fiets was grotendeels origineel toen ik 'm kocht. Alleen de jasbeschermers, lakdoek van de kettingkast, handvatten en pedalen waren al een keer vervangen. De fiets heeft een zwaar leven achter de rug en is niet altijd even goed onderhouden. Ook zijn delen van het frame bijgekwast. Ik wil de origenele lak zoveel mogelijk behouden. Zeker ook het Gazelletransfer op het frame waarvan wel de 'A' en de Gazelle zijn verdwenen. Ik hoop op dit forum tips en informatie te vinden. Al eerder heb ik tips van @asterduc gehad toen de foto's nog op Picasa stonden en er opmerkingen van anderen bij gezet konden worden. Bij deze een aantal foto's van de fiets:
https://photos.google.com/album/AF1QipN ... 2HV_?hl=nl

Maarten

Re: Gazelle Tour A - 1962

Geplaatst: 8 jun 2017, 23.10
door Kleingeld
Pas met Commandant 4 een deel van het frame gepolijst om te kijken hoe dat lukt. Geweldig om de matte lak weer glanzend te krijgen :) , zie bijgaande foto.
De beschadigingen wil ik roestvrij maken, behandelen met roestomvormer en vervolgens met zwarte lak bijwerken. Is hiervoor Hammerite geschikt of kan ik beter een andere zwarte glanslak gebruiken?

Maarten

Re: Gazelle Tour A - 1962

Geplaatst: 12 jun 2017, 17.23
door maartenB
meestal zijn we niet zo van het bijwerken.
Maar als je het doet: gebruik liever geen hammerite (niet iedereen is dit met me eens). Mijn mening: het is op kunststofbasis en kun je niet lekker opschuren en polijsten.
Meestal is gewoon een spuitbusje met zwarte autolak beter, de glans is dan ook dieper. Of gewoon een potje zwarte lak.

Re: Gazelle Tour A - 1962

Geplaatst: 12 jun 2017, 20.02
door asterduc
ik ben het helemaal eens met Maarten, gebruik geen hamerite. Er zit namelijk ook siliconen in en dat geeft ergernis als je nog andere zaken wil lakken.

bijwerken kan perfect met een lakstiftje of gewone lak die je zuinig op de te behandel vlakken aanbrengt. Liever te weinig dan teveel.

Re: Gazelle Tour A - 1962

Geplaatst: 12 jun 2017, 21.19
door henk nijsink
hammerite is op basis van gloorrubber
de tweede verflaag lost de eerste laag weer op als je niet doet wat op de verpakking staat

Re: Gazelle Tour A - 1962

Geplaatst: 21 jun 2017, 23.01
door Kleingeld
Bedankt voor de reacties. Ik had al zo'n vermoeden dat Hammerite niet geschikt zou zijn hiervoor. Ik ben van plan alleen diepe, roestige beschadigingen bij te werken. De fiets moet eruit komen te zien als gebruikt maar goed onderhouden.