Reparatie pedaallagers met bronzen lagertjes

Handige tips voor knutselaar en restaurateur, ervaringen, restauratieverslagen etc.
Plaats reactie
PaulvdRee
Berichten: 3
Lid geworden op: 7 aug 2017, 11.31

Reparatie pedaallagers met bronzen lagertjes

Bericht door PaulvdRee » 9 nov 2018, 21.39

Buitenliggende lagers van beide pedalen (Gazelle Trimsport) waren niet meer zo fris.
L pedaal tijdens de rit stofkap en kogels kwijtgeraakt.
Stationsfiets, moest door, dus pedaal gedemonteerd en buitenste lager zonder kogels gemonteerd (deze bleven niet meer in hun baan). Dit kon spelingsvrij worden afgesteld - voldoende schroefdraad op de as om de conus verder op te draaien. Werkt nu als glijlager dus. So far so good, nu enkele weken.
Kreeg hierdoor wel een idee.
R pedaal gedemonteerd - flink beschadigde cup en conus, conus lijkt ook dun (doorgesleten). Foto lijkt minder erg dan het is.
09-11-18 17 14 03.jpg
Heb het idee van glijlager wat verder uitgewerkt en een bronzen lagertje gemaakt. M7x1 draad had ik nog een tap voor liggen. Platte kanten gevijld om te kunnen afstellen.
09-11-18 17 17 08.jpg
Gemonteerd met wat vet, goed af te stellen en loopt nu mooi spelingsvrij. Komende week het L pedaal dezelfde behandeling geven.
09-11-18 17 22 08.jpg
Nu nog een stofkapje draaien (of heeft iemand er nog één voor mij?

Gebruikersavatar
Jeroen Zuiderwijk
Berichten: 951
Lid geworden op: 24 okt 2014, 12.59
Locatie: Leiden
Contacteer:

Re: Reparatie pedaallagers met bronzen lagertjes

Bericht door Jeroen Zuiderwijk » 10 nov 2018, 11.29

Dat lijkt me toch geen prettige oplossing. Een glijlager heeft een aanzienlijk hogere weerstand. Dat merk je niet als je het pedaal vrij draait, maar wel als je er kracht op gaat zetten, en helemaal als je langere afstanden fietst. Het gaat voelen alsof je continue tegenwind aan het fietsen bent.

Zo'n asje en conus vervangen moet geen probleem zijn lijkt me. Ik heb nog het een en ander liggen. Wel geen Gazelle, maar vergelijkbare modellen pedalen en asjes eruit. Als je afmetingen hebt, kan ik een poging wagen om vervanging te vinden. Echter heb ik wel erg weinig tijd daarvoor (ook om het te verpakken en verzenden), dus het kan een tijd duren eer ik er aan toekom. Mocht je in Leiden komen, dan kan ik wel wat klaar leggen.

Plaats reactie