Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Handige tips voor knutselaar en restaurateur, ervaringen, restauratieverslagen etc.
Exage7
Berichten: 2
Lid geworden op: 21 sep 2012, 11.15

Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door Exage7 »

Hallo,

Volgende probleem durf ik al een aantal jaar niet op te lossen, omdat ik niet goed weet wat de mogelijkheden zijn en welke ervaringen mensen in verleden hebben opgedaan.

Racefiets uit 1992 stalen frame, aluminium stuurpen zijn vastgeroest. Heb geprobeerd deze 4 jaar geleden geprobeerd los te krijgen door frame vol te laten lopen met kruipolie, aantal dagen onderste boven frame opgehangen en los proberen te krijgen. Dit lukte niet.
Toen naar fietsenmaker gegaan, en deze zei: "kan hem los zagen en dan uitkappen" maar kans bestaat dat frame kapot gaat.
Dat laatste was en is voor mij geen optie, zit te veel liefde bij die fiets, frame wil ik heel houden.
toen heb ik het bijltje erbij neergelegd, totdat ik dit forum tegen kwam.
En dacht, misschien kunnen jullie mij helpen.

Zelf dacht ik eraan dat mogelijk zou moeten zijn de zadelpen af te zagen en dan met juiste kop uit te boren, zodat alleen aluminium wordt weggedraaid. Misschien bekijk dit te licht zinnig, en weet ook niet exact welk materieel ik dan nodig heb. En misschien overzie ik aantal zaken.
Wil de optie met kruipolie zeker nog eens testen, misschien heb ik dat destijds niet op juiste manier gedaan, of niet de juiste olie gebruikt.

Ben benieuwd op iemand handige tips voor mij heeft,

Alvast bedankt voor de tijd en moeite,

Groet
Carlo

Gebruikersavatar
allardschaap
Berichten: 62
Lid geworden op: 17 sep 2012, 19.01
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door allardschaap »

Hallo Carlo,

Het is dus je zadelpen en niet je stuurpen...

Heb je al eens overwogen er een fuhn op te zetten?

Helaas is de pen van alu en zal die extra snel de temperatuur van het metaal overnemen wat niet gunstig is, maar proberen kan altijd.

Als je een schilders fuhn gebruikt oppassen dat je de lak niet verbrandt of alstie toch nog gelakt moet worden kan je het daarmee juist wel snel heet maken, snel omdat het staal uit moet zetten en de pen liefst niet....

Succes,

Groeten,

Allard

sleurhut
Berichten: 57
Lid geworden op: 10 aug 2012, 22.48

Re: Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door sleurhut »

aah, weer iemand met een vastzittende pen in het frame.

Komt door vocht wat tussen de 2 materialen komt, de stuurpen gaat een witte oxidatie vormen die hem muurvast erin zet. Hoe los je dit op? Nou heel simpel, gebruik iets wat ervoor gemaakt is. een stuur of zadel dus in het geval van een zadelpen.

schroef bij een stuurpen de expanderbout in het midden los en geef er een knal op met een hamer en een blokje hout ertussen. Nu is de wig die het eind uit elkaar duwt los. Zet er een stuur in en haal hem aan. zet een wiel in de vork. ga voor het frame staan, knel het wiel tussen je benen en probeer met beide handen het stuur te bewegen, Kruipolie hoef je niet te proberen dat werkt alleen in het geval van roest, het gaat hier om oxidatie.

Zadelpennen kun je het beste gewoon een zadel opzetten, frame tussen je benen en zadel op en neer bewegen, mocht dit niet gaan. Vergeet het maar. slijp de pen af en boor hem uit tot het een dunne huls is die je met een bijteltje stuk slaat en eruit haalt. Heb hier ook nog een zadelpen liggen die deze behandeling heeft ondergaan. Die zat er geneens heel diep in. Gebruik een goed scherpe boor, en neem de tijd. Zal best wel rap gaan zul je zien omdat zadelpennen van binnen meestal hol zijn, je hoeft dus maar heel iets weg te halen. mmtje of 3 dik.

Veel succes,

Sleurhut

van den Wittenboer
Berichten: 39
Lid geworden op: 19 jun 2012, 22.43

Re: Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door van den Wittenboer »

Het is de vraag hoe diep de zadelbuis in je frame zit en wat de diameter hiervan is.
Je kunt dan met een ruimer gewoon de restanten wegfrezen

Frits
Ga toch fietsen......

Viscount
Berichten: 65
Lid geworden op: 20 jun 2012, 09.42

Re: Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door Viscount »

Goedemorgen, bij de pogingen om een vastzittende aluminium zadelpen uit een stalen frame te wrikken is de zadelpen afgebroken. Wie kan met helpen met het uitcotteren of op een andere manier verwijderen van het resterende stuk in het frame? De verhalen over uitzagen met een ijzerzaagblad stemmen mij niet hoopvol.... Bedankt, Ben

theodorus
Berichten: 175
Lid geworden op: 6 dec 2012, 12.15

Re: Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door theodorus »

en toch werkt ! het op twee plaatsen de pen in de lengte richting door zagen met een los zaagblad
van binnen uit natuurlijk.
Het is een rotklus dat geef ik gelijk toe, het doet zeer aan je handen ,maar hij komt los.
Je lak blijft heel en je frame blijft recht.
In mijn 48 jarige loopbaan heb ik dit tientallen keren zo gedaan , het is me nooit niet gelukt.
Natuurlijk wel de trapas er even uit halen anders zit die vol aluminium gruis.

Bandenplakker2

Re: Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door Bandenplakker2 »

Zadelpen loskrijgen:

Raadpleeg ook de onvolprezen Sheldon (zaliger nagedachtenis) en zoek op 'stuck seatposts'; hij had een heerlijk (vind ik) ironische, maar ter zake kundige kijk op veel zaken, ook als het om deze kwestie gaat.

https://www.sheldonbrown.com/stuck-seatposts.html

Daarin geeft hij aan dat verwarmen een heel slecht idee is: aluminium zet dan twee-en-een-halve keer meer uit dan staal.

Dirk

marco verbaant
Berichten: 214
Lid geworden op: 19 jul 2015, 22.49

Re: Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door marco verbaant »

Galvanische corrosie tussen staal en aluminium kan als het te lang heeft vastgezeten een ONVERBREKELIJK geheel gaan vormen. Soms gaat het echt niet meer los zonder het een of het ander echt te beschadigingen. De twee metalen vormen een chemische verbinding. Ook de oplossing met gootsteenontstopper is me niet gelukt.
Preventief te werk gaan, en altijd een "isolator" tussen de twee metalen aanbrengen. Elke stuur- en zadelpen insmeren met vet. Dat helpt echt.

m-gineering
Berichten: 502
Lid geworden op: 27 sep 2012, 08.46
Locatie: kiel-windeweer

Re: Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door m-gineering »

marco verbaant schreef:
12 okt 2020, 11.29
Galvanische corrosie tussen staal en aluminium kan als het te lang heeft vastgezeten een ONVERBREKELIJK geheel gaan vormen.
Het is wel verbrekelijk, maar de corrosie zorgt voor een effectieve vertanding van de oppervlakten. De kans dat een pen daarom gaat meedraaien bij het uitboren is miniem, je moet het aluminium echt van de wand tillen.

Top tip: gebruik geen extra lange zadelpen als dat niet nodig is, zaag dat stuk teveel onderaan waar je geen last van hebt eraf, want de kans is groot dat je er wel last van krijgt ;)
/Marten

jaccow
Berichten: 17
Lid geworden op: 30 sep 2020, 00.17

Re: Vastgeroeste stuurpen (stalen frame, aluminium stuurpen)

Bericht door jaccow »

Ik heb het met een stuurpen gedaan met 'Caustic Soda'. Dit lost als het ware het aluminium compleet op, maar laat het staal met rust. De betere bouwmarkt heeft het wel staan in flessen. Het zijn een soort van witte korrels. Kost je waarschijnlijk alsnog wel een paar dagen, maar het werkt wel.

Caustic Soda en mijn Gazelle Super Licht

Waarschijnlijk is het een kwestie van de trapas er uit halen en de onderkant goed dichtmaken met tape, of het frame ondersteboven hangen, de bovenkant dicht maken en het vanuit de trapas er in gieten met heet/kokend water.

Plaats reactie