Pagina 1 van 5

Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 25 jul 2014, 21.58
door JasperA
Vandaag kwam ik bij toeval deze Fongers BB 60 uit 1929 tegen. Ik heb hem toch maar even mee naar huis genomen... 8-)

Naast deze mooie vondst lag er in een hoekje ook nog een stapeltje met letters.

Volgens de vorige eigenaar afkomstig van één of andere fabriek die in de jaren ´70 zijn deuren moest sluiten... :o

Heeft iemand een foto waarop deze letters te zien zijn?

Re: Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 25 jul 2014, 23.06
door Durabo88
Beste Jasper,

Jeetje wat een mooie vondst, vooral die letters.

De BB compleet krijgen wordt lastig vooral zo'n W&W uitvoering. Ook omdat je het zeldzame bracketstel niet erbij hebt. Als we dat buiten beschouwing laten is de uitgangssituatie goed. Donordamesfiets?

Groet'n, Y.

Re: Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 27 jul 2014, 09.27
door jrietveld
Hoi Jasper,

Altijd leuk om te vinden een BB-fiets. Wel en aangetast exemplaar, dat nauwelijks in de originele zal zijn terug te brengen ondermeer doordat het remsysteem geheel verdwenen is. Ik heb overigens nog zo'n remsetje liggen voor framemaat 60 van Indonesische makelij. Je kunt de fiets altijd voor een goede prijs laten verschepen...

De gevelletters zijn wel bijzonder. Deze typografie werd zo tussen 1938 en 1952 wel gebruikt op reclamemateriaal (naast andere stijlen). De letters hebben vrijwel zeker niet op de fabriek aan de Hereweg geprijkt; ik heb daar veel foto's van en nergens is dit opschrift te zien. Van welk materiaal zijn ze gemaakt en wat is de hoogte?

groet, Jos

Re: Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 27 jul 2014, 09.57
door de rode
Jos , grappig om dat woord verschepen uit de mond van jou als fongers liefhebber te horen ; mij zijn pas via via wat foto,s onder ogen gekomen van een paar schitterende fongers rijwielen in topstaat uit begin vorige eeuw ! [voor verschepen] die door een andere ,,fongers liefhebber ,, uit het noorden van het land zijn verscheept naar Indonesie en hoe ze eruit zagen toen ze daar aankwamen bij een door jou eerder op dit forum beschreven voorzitter van een fietsclub ; het was echt alsof de bus er over heen gereden was; alles krom en kapot , echt om te janken om aan te zien dat twee onvervangbare exemplaren zo verloren zijn gegaan ..... verder is het me al eerder opgevallen dat sommige ,,liefhebbers,, met mooie verhalen en zich verschuilend achter hun collectie op slimme manier diverse exemplaren zelfs gratis weten te bemachtigen bijvoorbeeld via media om ze vervolgens later weer via de achterdeur te laten verdwijnen omdat ze zogenaamd ,, selectief ,, zijn in wat ze verzamelen

Re: Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 27 jul 2014, 09.58
door JasperA
Dag Jos,

En ik wilde van deze BB nog wel mijn prestige project maken... ;)

Je snapt zeker wel dat je me nu juist 'triggered' om er wel weer een zo origineel als mogelijke fiets van te maken (ik vind de fiets namelijk wel bijzonder...). Ik krijg haast het gevoel dat je dat expres doet... :|

De basis van de BB is wat mij betreft prima, de fiets zit nog in de originele lak, het biezenwerk is nog fraai en er is in een recent verleden nog niet door overenthousiaste liefhebbers aan gelakt.

Verschepen van al dat Nederlands erfgoed (zeker een BB uit de jaren '20) naar Indonesie moet maar eens afgelopen zijn.

Zelfs de gerenommeerde Nederlandse handelaren snappen dat dat niet helemaal in de 'lamphaak' is... Sterker nog zelfs mijn inmiddels opgebouwde Indonesische contacten snappen dat we dit spul gewoon hier moeten houden. Voor de handel kun je prima uit de voeten met minder zeldzaam spul. Indonesische postzegels schijnen het ook goed te doen... :lol:

Daarnaast worden ook in Nederland prima bedragen betaald voor deze fietsen en we weten inmiddels dat fietsen die worden verscheept soms in erbarmelijke staat arriveren. Gewoon hier houden dus! Als iemand per se discreet van zijn spullen af moet mogen ze mij altijd bellen.

Ik zal de letters eens opmeten. Ze lijken in ieder geval van een roestvrij metaal te zijn. Ik zit er aan te denken ze op een houten plaat te monteren en te voorzien van Neon Flex. Dit lijkt op Neon verlichting maar heeft als basis LED verlichting (stukken duurzamer en goedkoper).

Leuk voor de kerst! :mrgreen:

Re: Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 27 jul 2014, 10.15
door JasperA
Echter als er 1 of andere Chinees is die 10.000 euro biedt voor de BB zal ik geen nee kunnen zeggen vrees ik... Roomser dan de paus is natuurlijk niemand en ik wil ook niet pretenderen dat wel te zijn. Gelukkig spreken we op dit moment nog over normale bedragen en is het de afweging waard om zaken gewoon hier te houden.

Re: Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 27 jul 2014, 10.21
door de rode
ook daar hoef je niet vreemd van op te kijken als je de bb op marktplaats zou zetten ; zulke taferelen met belachelijk hoge biedingen hebben zich al eerder voorgedaan ; de alom bekende fongers soap[ waar iedereen de afloop van weet ....]

Re: Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 27 jul 2014, 11.32
door Maarten Waarlé
Ja hier houden zou ik ook denken.

Heb ze ook gezien die stoomwals Fongersen BDG en BB en was not amused.

Ik gun de Indonesische liefhebbers best hun koester-fietsen maar het loopt hier op die manier gewoon leeg als een badje met lekke bodem.

Best een hoop werk zo`n BB met een enkel stagetje weer terug te krijgen naar origineel maar meer dan een super kick als het eenmaal gelukt is.
Bovendien lukt het jouw, Jasper wel om meer Fongers gerelateerde spullen boven water te krijgen dus als je geduld hebt komt het best goed.
Ik zelf ervaar dat de meest erbarmelijke fietsen het grootste genoegen geven als je er energie in stopt en het weer iets fraais wordt .

Hele Fongersen wil ik niet meer na maken maar als je met een ontbrekend ingewikkeld stangetje of zo in je maag zit wil ik best iets na maken. Niet om daarna te verhandelen maar voor zo`n fiets die nog een belofte in zich heeft wil ik dat best eens doen.

Groeten,
Maarten

Re: Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 27 jul 2014, 12.12
door JasperA
Dank Maarten! Ik zal de ontbrekende zaken eerst eens op mijn 'zoekt en gij zult vinden radar' zetten. Inmiddels heb ik al vanuit meerdere hoeken interessant materiaal aangereikt gekregen.

De fiets is nu op zichzelf al een genot om naar te kijken. Zo kom ik mijn zondag wel door!

Re: Fongers BB 60 1929

Geplaatst: 27 jul 2014, 12.53
door jrietveld
Hoi Jasper,

Deze fiets is uiteraard te restaureren, maar het vraagt een flinke zoektocht naar ontbrekende onderdelen, zoals wielen (zwarte Kronprinz velgen, Edco naven, butted spaken), remmerij, crankstel in W&W-uitvoering, pedalen en BB-zadelpen. De spatborden lijken me ook niet origineel, in elk geval horen er in 1929 nog dunne stangen op. Wat de fiets wel bijzonder maakt is de Weer & Wind uitvoering. Die kwam je niet veel tegen op deze dure modellen.
In het Archief is uiteraard na te gaan of op dit model een SA-naaf was gemonteerd (kan ik wel even doen komende week).

De discussie 'wel of niet exporteren naar Indonesië' vind ik inmiddels wat ongeloofwaardig. Veel verzamelaars hebben inmiddels direct of indirect oud Nederlands spul die kant op laten gaan. Sommigen maken er een dagtaak van oud spul te vergaren dat vervolgens via tussenpersonen verscheept wordt. Soms komt het niet goed aan daar, maar meestal gaat het prima.
Ik heb in elk geval geen morele bezwaren daartegen; over het algemeen komt het daar in goede handen terecht. En verder hebben 'wij' eeuwenlang daar veel meer heel voordelig vandaan gehaald dan er nu op mini-schaal en tegen een heel nette vergoeding teruggaat.

groet, Jos