Let op: replica boneshakers…

Ergens in de jaren 70 is er een behoorlijke hoeveelheid replica’s gemaakt van de Nederlandse Burgers velocipede. Ze worden vaak aangeboden als origineel, zelfs door veilinghuizen die te weinig kennis van zaken hebben. Ook op Marktplaats zie je ze regelmatig aangeboden als ‘origineel’. Het gekke is dat het stalen frame van de fietsen vaak behoorlijk verweerd is, alsof ze écht uit de jaren rond 1870 stammen. Met het ‘ oog’ in de achterste staande veer lijken ze wel erg op de fietsen zoals Burgers ze rond 1870 maakte. Ze zijn er zowel in volwassen als in kinder formaat.

Toch, als je goed kijkt zie je vrij snel dat het een replica is. Ze zijn ruw gebouwd, de kroon van de voorvork loopt rond en is duidelijk van smeedijzer. Datzelfde geldt voor de achtervork en het stuur.

Hieronder een paar foto’s van de replica’s. Op zich niets mis mee. Ook best leuk om een rondje op te fietsen of om in de collectie te zetten als een echte te duur is. Maar trap er niet in als iemand een dergelijke fiets als ‘echt oud’ probeert te verkopen. Vergelijk hem hier met het origineel van Burgers.

burgers replica boneshaker