Velocipede of ‘boneshaker’, circa 1869-70

Algemeen

De vélocipède met houten wielen en pedalen op de vooras was een door-ontwikkeling van de loopfiets, die in 1817 werd ontworpen door Freiherr von Drais. De vélocipede kon, blijven rijden op 2 wielen, zonder een voet aan de grond te zetten.  Het werd gezien als een wonder der techniek. De smid Pierre Michaux uit Parijs was rond 1862-1864 de eerste die ze bouwde, de exacte bedenker is niet bekend. Daar zijn meerdere theorieën over.

De vélocipède werd een rage en vanaf 1867 werden ze in Parijs, en later in Londen en andere grote steden, enorm veel verkocht. Vooral om mee te showen, want de karrewielen waren niet comfortabel, vandaar de Engelse bijnaam ‘boneshaker’.

Heel veel fabrieken en onafhankelijke smederijen bouwden ze rond 1869-1870. Dat gebeurde ook in Nederland op kleine schaal, bijvoorbeeld door Hendrikus Burgers uit Deventer. De hier getoonde fiets is in Frankrijk gebouwd. Misschien door Michaux zelf, maar dat is niet zeker.

Een karakteristiek deel is bijvoorbeeld het kruis voorop, direct achter de krul. De fiets is een doortrapper, dus de pedalen zitten vast aan de as en het wiel. Als je flink helling af gaat kun je niet meer meetrappen, het gaat te snel. Dan leg je je benen op dat kruis en koers je omlaag. (Het waren echt helden vroeger!)

Remmen gaat op het achterwiel door aan het stuur te draaien. De pedalen zijn aan de onderkant voorzien van een gewichtje, in de vorm van een eikeltje, zodat het pedaal altijd goed-om hangt.

Na de velocipede kwam de hoge bi. Hetzelfde idee van pedalen op het voorwiel, maar lichtgewicht spaken en daarmee de mogelijkheid tot een groter wiel, zodat je hogere snelheden kunt halen.

Specificaties

  • Fabrikant: onbekend
  • Merknaam: onbekend
  • Bouwjaar: 1870
  • Model: Velocipede
  • Wielmaat: onbekend
  • Framehoogte: onbekend