St Bavo herenfiets (J.W. Koopman), ca. 1900

Algemeen

Deze fiets is omstreeks 1900 gebouwd door J.W Koopman , fietsfabrikant aan de Raaks te Haarlem. Koopman was al sinds 1887 actief in Haarlem als fietsfabrikant. Voor die tijd had J.W. Koopman ervaring opgedaan in Engeland, en in het fietsenfabriekje van zijn broer in Rotterdam.

In de ANWB kampioen van 1895 staat de waardering voor de hoge bicycles “die reeds sinds 12 jaar terug uit het bedrijf van zijn broer voortkwamen” speciaal vernoemd. Dit naar aanleiding van een ”Stanley show” hier ten lande gehouden. Koopman was een van de deelnemers van deze internationale rijwielshow en behoorde daarmee tot een van de grotere Nederlandse fabrikanten.

Na 1900 ging Koopman zich interesseren voor automobielen en nam het aandeel rijwielen wat af. In 1919 werd het bedrijf verkocht aan autohandelaar Ed Kimman & co en werd een bekend Nederlands fietsenmerk geschiedenis. De gebouwen van Koopman staan er nog steeds, aan de Raaks 1 en 3 in Haarlem.

De hier getoonde fiets  van Koopman is vrij modern qua uitvoering. Het heeft een freewheel en daarmee kan er niet meer worden geremd zoals bij een doortrapper. Om toch op tijd te kunnen stoppen zijn twee remmen gemonteerd. Voor een optrek-velgrem van Chater-Lea en achter een Bowden velgrem met kabel.

De kabeloverbrenging van Bowden is een uitvinding die sinds 1899 werd toegepast en die we nu nog op onze moderne fietsen tegenkomen. Deze fiets heeft geen kettingkast, dat werd destijds voor herenfietsen nog niet nodig gevonden. 

Specificaties

  • Fabrikant: J.W. Koopman
  • Merknaam: St. Bavo
  • Bouwjaar: 1900
  • Model: herenfiets
  • Wielmaat: 28"
  • Framehoogte: 66 cm