Lady’s Special Raleigh 1929

Algemeen

Deze Raleigh is in Nederland verkocht via importeur Wesling Amsterdam. Net als bij de Raleigh kruisframe op deze site is het dealertransfer met kroon nog te zien op de ronde buis. De fiets is van 1929, het framenummer is E62159.
Het in die tijd in Engeland niet meer toegepaste balhoofdtransfer werd nog wel gebruikt op rijwielen voor de Nederlandse markt. Dat was om de Nederlandse markt te beschermen tegen parallelle (grijze) import. Die fietsen hadden immers het nieuwe logo met het reigerkopje.
De fiets zou in gebruik zijn geweest bij een Rotterdamse vroedvrouw. Later heeft Hofman, Gazelle dealer te Rotterdam, de fiets bewaard.
Bijzonder is de toepassing van zowel velgremmen als terugtraprem in een rijwiel. Eigenlijk is dit alleen bij Raleigh fietsen uit deze periode wel vaker te zien.
De achternaaf is een drieversnelling terugtraprem KC van Sturmey Archer. De Raleigh is uitgevoerd in nikkel; het duurde daarna niet lang meer of de glanzende delen van fietsen werden bij Raleigh verchroomd.
Grote verschillen in uitvoering tussen de diverse Raleighs zijn er niet. Kleine details maken dus het verschil. Zo is de duurdere versie uitgevoerd met gesoldeerde remstangbevestiging aan het stuur, waar de eenvoudigere modellen ingeschroefde versies hebben.
De achterrem gaat zonder draaipunten onder de trapas door. Een vreemde constructie, die echter ook vele jaren later nog goed blijkt te werken.

De catalogus van 1929 hebben we niet, die van Raleigh 1927 staat deze fiets echter ook in.

 

Specificaties

  • Fabrikant: Raleigh
  • Merknaam: Raleigh
  • Bouwjaar: 1929
  • Model: Lady's Special Raleigh
  • Wielmaat: 28 x 1 1/2 inch
  • Framehoogte: 24 inch