Humber (Coventry) damesfiets, 1896

Algemeen

De ontwikkeling van de fiets was sinds de komst van de eerste ‘safety’ in een stroomversnelling geraakt. Ook dames stapten inmiddels graag op de fiets, al waren het altijd welgestelde dames, want een fiets was duur.

Deze Humber uit 1896 zit al heel dicht op de moderne fiets. Een lichtgewicht ‘zwanenhals’ frame, een kettingkast om de rok te beschermen, en touwtjes als jasbeschermers in het achterspatbord. Dat was tot 1945 gebruikelijk in Nederland.

Opvallende ‘oude’ details zijn dan de blokketting (al een stuk lichter uitgevoerd dan een paar jaar eerder), de 2 verschillende wielen (voor 28 inch, achter 26 inch) en het feit dat het een doortrapper is. Ook opvallend is dat de pedalen met een apart boutje geborgd worden in de pedaalarm. Later werd een van de pedalen voorzien van linkse draad, toen hoefde dat borgen niet meer. De rem op het voorwiel van deze fiets is later toegevoegd, het zal een accessoire zijn van rond 1900.

Humber was in die tijd een van de grootste fietsfabrieken ter wereld, Ze hadden diverse fabrieken, onder meer in Frankrijk. Er waren ook diverse eigenaren die het merk voerden, ondertussen af en toe procederend tegen elkaar. Deze fiets komt uit de fabriek in Coventry. De fietsen die uit de fabriek in het Engelse Beeston kwamen stonden qua kwaliteit nog een treetje hoger.

Specificaties

  • Fabrikant: Humber
  • Merknaam: Humber
  • Bouwjaar: 1896
  • Model: damesfiets, safety
  • Wielmaat: 28 en 26 inch
  • Framehoogte: onbekend