Hillman, Herbert & Cooper ‘Premier’ tricycle, model Salvo

Algemeen

Toen de hoge bi echt populair werd, grofweg de periode 1878-1888, hadden ook dames en oudere heren wel zin om een stukje te fietsen. Maar de hoge bi was te gevaarlijk voor oude heren en voor dames was wijdbeens fietsen al helemaal geen optie.

Daarom ontwikkelde men onder meer de ’tricycle’, ofwel de driewieler. De tricycle hier op de foto’s is een van de eerste driewieler-modellen van de fabriek Hillman, Herbert & Cooper uit het Engelse Coventry. Hun merknaam was ‘Premier’. Het model met het kleine sturende voorwieltje werd ‘Salvo’ genoemd. Veel fabrieken bouwden dat model. Op basis van framenummer is vastgesteld dat deze tricycle in 1882 werd gebouwd.

Het rechter handvat dient om te sturen, via een stang gaat dat naar het sturende voorwieltje. Bij het linker handvat zit een remhandle. Die werkt met een leren riem om de differentieeltrommel. Want links zit ook een trommel met daarin het differentieel, (zie laatste foto) zodat beide achterwielen worden aangedreven. Het zadel is dubbel geveerd, een zogenaamde ‘Arab-cradle spring’. De fiets heeft kogellagers op de 3 wielen, dat is op de achteras het typische Hillman, Herbert & Cooper, hoefijzer-model, zoals je ook op de hoge bi tegenkomt. De trapas draait in bronzen glijlagers. Een zeer grove ketting loopt van de trapas naar de trommel met het differentieel. Achteraan de driewieler steekt een pootje uit met een klein stalen wieltje. Mocht de hele driewieler een beetje naar achter kantelen, dan voorkomt dat wieltje dat de berijder achterwaarts kiept. Ook in die tijd dachten ze al (een klein beetje) aan veiligheid. Leuk detail is dat het zadel makkelijk in hoogte verstelbaar is met een handige handle.

Deze tricycles hadden meestal een beschermrand langs de ketting en een klein spatbordje achter het voorwiel. Bij deze Hillman, Herbert & Cooper zijn daar geen sporen van te vinden. De tricycle is dus afgeleverd zonder kettingrand en spatbord. Waarschijnlijk was de eerste koper in 1882 dus een man, want dames wilden hun rokken graag goed beschermen.

Specificaties

  • Fabrikant: Hillman Herbert & Cooper
  • Merknaam: Premier
  • Bouwjaar: 1882
  • Model: Tricycle
  • Wielmaat: 48 inch
  • Framehoogte: n.v.t.