Gruno damesfiets, circa 1922

Algemeen

Een zeer fraai behouden Gruno damesfiets uit de jaren ’20. Helaas zijn er maar weinig Gruno’s uit deze periode bewaard. Aan deze fiets is te zien dat Gruno in Winschoten zeer fraaie fietsen maakte; en dit is nog beslist niet het meest luxe model dat leverbaar was.

De fiets heeft originele lak en zelfs de originele kettingkast. Het logo op de kettingkast is ook op diverse oude catalogi van het merk te zien.

De velgremmen werken krachtig en komen ook goed terug door de sterke veren aan het eind van de remhoeven. Het remsysteem is waarschijnlijk geproduceerd in Engeland. De fabrikant van die remmen is (nog) niet bekend maar we zien de typische constructiekenmerken terug op enkele Engelse merken uit die periode. De remstang van schuine buis naar het onderste scharnierpunt onder de trapas is bij deze fiets verkeerd gemonteerd. Waarschijnlijk hoort de geribbelde conische moer als enige moer onder de beugel en kan zodoende de stang nog enigszins scharnieren op dat punt.

Deze fiets maakt deel uit van de collectie van het Velorama en is daar ook te zien op het zoldertje.

Over de leeftijd van deze Gruno is enige verwarring. Afgaande op de fietsen in de diverse catalogi van Gruno komt deze fiets nagenoeg geheel overeen met het reclame model “Populair” uit de catalogus van 1922. De duurdere modellen waren goud of groen gelijnd, terwijl deze oranje gebiesd is. Ook zijn de duurdere modellen uitgerust met een velgrem op de staande achtervork. Ze hadden ook gelugde achtervorken en balhoofdstrop. Bovendien was het remsysteem er een van een luxere soort, met vaste draaipunten en achterrem op de staande vork. De trapas echter, is van het B.S.A. type waar de Populair inslagcups heeft. Ook de vernikkelde spatbordstangen zijn niet overeenkomstig de catalogus. Het zou daarom kunnen, dat de fiets iets vroeger is .

Het framenummer begint met 23. Dit is de framehoogte in Inches.  Framenummer: 23.18468

Gruno catalogus 1922 (zie bladzijde 21 of 23)

Specificaties

  • Fabrikant: Gruno Winschoten
  • Merknaam: Gruno
  • Bouwjaar: 1922
  • Model: Populair
  • Wielmaat: 28 x 1 1/2
  • Framehoogte: 23 inch