Gazelle Superlicht eerste generatie `64

Algemeen

 

De eerste generatie Superlicht ( een damesmodel) werd begin 1964 geïntroduceerd op de RAI. De superlicht had in begin nog veel kenmerken van de Sport Licht, die vanaf 1957 geleverd werd. Zo waren de aan-gesoldeerde kabelgeleidingen, op de eerste Superlicht frames, nog ongewijzigd t.o.v. de Sport Licht, n.l. voor de shifter op de bovenbuis. In de 1964 folder stond de Superlicht ook zo afgebeeld, en met lakwerk van de Sport Licht. Ook waren blijkbaar in begin ’64 de juiste framestickers van Reynolds en Superlicht nog niet beschikbaar.
De eerste frames hadden Campagnolo padden en (mogelijk?) de Gran Sport Derailleur; later werden dit de eigen padden uit gestanste plaat. Soms vindt je frames met een afgezaagd derailleuroog; dat gebeurde “af fabriek”, ten faveure van de goedkopere Huret Allvit derailleur. Het sportieve karakter bleek ook uit de (optionele) Lyotard toe-clip pedalen en het Brooks B72 zadel. Uit gewichtsbesparing koos Gazelle voor een volledig frame van butted Reynolds 531 buis, kunststof Bluemels spatborden en veel aluminium zoals: Titan stuur, BERKO-bagagedrager, Normandy naven, Weinmann velgen en -remmen. Het crankstel bleef echter staal; duurzaamheid troef, dus. De Superlicht kwam in 6 kleurkeuzes met wit balhoofd en traditioneel bieswerk.
Toeval of niet, maar er zijn nog vrij veel vroege Superlichts, zoals deze, met aluminium Weinmann spatborden, zoals op de voorganger zaten.
Kleur no 29 flamboyant bourgogne
Framenummer 1799393
Het stuur is door de eigenaar ten behoeve van een sportievere houding omgekeerd gemonteerd.

Specificaties

  • Fabrikant: Gazelle
  • Merknaam: Gazelle
  • Bouwjaar: 1964
  • Model: Superlicht
  • Wielmaat: 28 x 1 5/8 x 1 1/4
  • Framehoogte: 23 inch