Fongers CCG 1929

Algemeen

Fongers profileerde zich altijd als merk aan de bovenkant van de markt en bouwde ook zeer fraaie fietsen, met veel mooie details. De verschillend en uitvoeringen staan beschreven in de boekjes over Fongers fietsen van vereniging De Oude Fiets en op de site Fongers.net.  De CCG ligt qua luxe net onder het topmodel BB. De verschillen zijn miniem: voorvorkkroon is dikker ten opzichte van die van de BB, de staande achtervork heeft een eenvoudigere soldering bovenaan bij de zadelbout. En de CCG heeft normale kettingspanners en een overlappende staande achtervork, waar de BB een kettingspansysteem met sleuven en fixatiebouten heeft tussen staande en liggende achtervork.

Mooi is dat via de seriegarantieboeken van Fongers, die bewaard zijn gebeleven, voor vrijwel elke fiets nog na te gaan is wanneer die werd afgeleverd en in welke uitvoering. Deze Fongers CCG is geleverd aan filiaal Den Haag 1 in 1931 en is ook tot de restauratie in 2019 in Den Haag gebleven. Volgens het seriegarantieboek zat op de fiets een gezondheidszadel, waarmee het afweek van het standaard lederen zadel. Ook was de fiets origineel al verchroomd – de goedkopere modellen waren destijds enkel vernikkeld.  De fiets is voorzien van een Sturmey-Archer 3-versnellingsnaaf, model K.

De fiets is mede interessant door het in 1928 door Fongers geïntroduceerde nieuwe remsysteem. In feite een verbeterd systeem, voortbordurend op haar oude luxe remsysteem.
Wat bleef was de positie van de achterrem op de staande vork, de vaste scharnierpunten aan het frame, het overbrengingsdriehoekje onder het stuur en het feit dat Fongers haar remmen aan het uiteinde van het remsysteem laat terug veren.
Het remsysteem vanaf 1928 is, in uitvoering, geheel nieuw. De remschoenen scharnieren op vaste nokken op de vorken en in deze scharnieren zijn de veren opgenomen, die de rem terugbrengt in de neutrale stand. Zoals bij het oude systeem zitten aan of rond het stuur geen veren.
De stangen van het remsysteem zijn voorzien van eenvoudige ogen die gehaakt worden achter nokjes op de remhevels. Op fabrieksfoto’s van het eerste productiejaar zijn nog geen fixatieklemmen te zien. In 1929 in ieder geval zijn ze wel toegevoegd aan de remscharnierogen, om ongewenst losschieten te voorkomen.

Framenummer 2998-52

Fongers catalogus 1929 (zie bladzijde 21)

Sturmey Archer K manual 1927 (zie bladzijden 10/11 en 17)

Specificaties

  • Fabrikant: Fongers
  • Merknaam: Fongers
  • Bouwjaar: 1929
  • Model: CCG 65
  • Wielmaat: 28 x 1 1/2
  • Framehoogte: 65 cm