Fongers BD3 60 1903

Algemeen

Fongers heeft in navolging van diverse Engelse rijwielmerken enige tijd haar luxere modellen met een kettingspanning middels excentrische trapas uitgevoerd .
Dit systeem werd toegepast van 1902 tot en met 1908 en heeft diverse vormen gehad.
De hier getoonde trapas is een exacte kopie van het eerste type.
Uiterlijk kenmerk is de stofkap die de contramoer geheel overkapt en uit het zicht neemt.
De cups bestaan als een geheel in excentrische vorm waar bij latere trapassen van deze uitvoering de cups als cilindrisch geheel in een excentrische bus zijn geschoven.
De vroege modellen hebben verticale spieën ter fixatie waar de latere horizontaal onder de trapas geplaatste klembouten hebben
Deze damesfiets is niet terug geweest naar de fabriek voor revisie waardoor een groot gedeelte van dit rijwiel nog uit de onderdelen van de eerste opbouw bestaat.
Als gevolg van een onafgemaakte restauratie zijn wel een aantal onderdelen van de aankleding verdwenen en later nagemaakt. O.a Linker crank, zadel en voorrem zijn nagemaakt.
Juist het kleine aantal overgebleven originele exemplaren maakt het interessant om dit rijwiel met haar specifieke onderdelen te tonen.
De ketting is van de bredere 3/16″ soort.
Cranks zijn uitgevoerd met pedaal spieën.  Afbeelding pedaalspie
Deze zijn alleen te vinden op de duurdere modellen van Fongers en de werking is twijfelachtig. Na 1903 zijn ze niet meer toegepast
Het stuur is de smalle hoog opgebogen versie die alleen op damesfietsen van Fongers zijn gevoerd.
Dit type heeft een stuurlug met voorbouw.
De voorwielnaaf heeft geschroefde stofkappen met linkse en rechtse draad.
Onderdelen zo als cranks en naven zijn tot dit fabricage jaar gemerkt met een ronde stempel met de tekst: De Groninger rijwielfabriek A, Fongers. na 1903 is gekozen voor het wapentje met daarin FG.
De achternaaf is het type A van New Departure. Omdat de originele dubbel butted spaken niet de juiste lengte hebben voor deze naaf, is het de vraag of ze gemonteerd is geweest door Fongers of later door een fietsenmaker is ingespaakt.
De velgen zijn van Kronprinz en hebben voor 32 spaken en achter 36 spaken.
Het rijwiel is beschreven in de seriegarantie boeken van Fongers en geleverd aan Mevr. H.M. Dane, Haringvliet 49, Rotterdam 9 Juli 1903.

Framenummer op onderste balhoofdlug 12745

Uitgebreid verslag op het Forum

Specificaties

  • Fabrikant: A. Fongers
  • Merknaam: Fongers
  • Bouwjaar: 1903
  • Model: 1e soort B BD3 60
  • Wielmaat: 28 x 1 1/2
  • Framehoogte: 60 cm (gemeten boven op de trapaslug)