Burgers ENR ‘boneshaker’, circa 1870

Algemeen

Burgers ENR (dat staat voor: Eerste Nederlandse Rijwielfabriek) was vanaf 1869 de eerste ‘fabriek’ waar fietsen in serie werden gebouwd. Dat was zeker aan het begin van de jaren 1870 het model dat je hier op de foto’s ziet. Met houten wielen, vandaar de Engelse bijnaam ‘boneshaker’. Deze fiets is in feite het begin van de Nederlandse rijwielindustrie.

Het model is afgeleid van de velocipede zoals die rond 1867 een enorme mode werd in Parijs. Die eerste fietsen werden gebouwd door Michaux.

Hoewel er een beschrijving is van de Burgers werkplaats in Deventer waarin wordt gesproken van rijwielen in meerdere kleuren, zijn de circa 30 (en dat is veel!)  resterende Burgers fietsen met houten wielen allemaal rood als originele kleur. Zo ook dit exemplaar. Er was niet echt een fabriek in de moderne zin. Alle fietsen die we kennen zijn op details verschillend. Met het klimmen van de jaren 1870 werd het voorwiel steeds groter (dan kun je harder), tot ook Burgers overstapte op metalen spaken.

Kenmerkend voor Burgers zijn de wiellagers, vooral het feit dat er ook zo’n lager op het achterwiel zit, zie je niet bij andere fabrikanten. Daarnaast is er een spatbordje bij het voorwiel, dat ook niet of nauwelijks bij andere fabrikaten te zien is. Ook het ‘oog’ in de staande achterveer, is typisch Burgers. Maar let op, er zijn ook replica’s in omloop met zo’n oog. Die zijn namaak, hoe roestig ze er soms ook uitzien. We hebben daar een bericht over gemaakt.

De fietsen van Burgers hebben geen rem. De meeste verlocipedes hadden dat wel. Waarschijnlijk vond Burgers het niet nodig in het vlakke land.

Het zadel van deze velocipede is nagemaakt. Origineel leverde Burgers de fietsen af met een soort zwart lakdoek zadel. Er is geen framenummer. Het jaartal 1870 is geschat,

Specificaties

  • Fabrikant: Burgers ENR
  • Merknaam: Burgers
  • Bouwjaar: 1870
  • Model: Velocipede (boneshaker)
  • Wielmaat: onbekend
  • Framehoogte: onbekend
window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-FZRBP0PJL0');