Early Cycle Lighting 1868-1948 Peter W. Card

Early Cycle Lighting 1868 1948 Peter W Card

Merk: Diversen
Jaar: 2007

Opmerkingen

Hoofdstukindeling fietsverlichting naar Peter W Card

Early Cycle Lighting 1868 – 1948
door Peter W. Card, 2007
The Crowood Press
ISBN 978 1 86126 964 5

Achterflap tekst:
Hedendaagse fietsers mogen dan wel verbaast zijn, om te ontdekken dat fietsers uit een voorgaand tijdperk een groot deel van hun tijd moesten besteden aan het voorbereiden van een olie of carbidlamp voor aanvang van een avondrit. Om maar niet te spreken van het werk verbonden aan het achteraf schoonmaken van deze lamp. Toch was dit precies waar onze voorvaderen zich mee bezig hielden, in het tijdperk waarin we kwamen tot het algemeen gebruik van het rijwiel, tussen de jaren zeventig van de negentiende eeuw, tot en met de eerste jaren van de tweede wereldoorlog. Tot dan waren, bijvoorbeeld op de bezette Kanaaleilanden, acetyleen-fietslantaarns in gebruik.
Dit boek beschrijft en toont een brede variëteit van fiets- en driewielerlantaarns uit dat verleden en verbind deze met de fascinerende verhalen van de ontwerpers en fabrikanten, inclusief voorbeelden van de giftige aanpak, waarmee zij elkaar onderling beconcurreerden.

Binnenflap tekst:
De uitvinding en acceptatie van de fiets was een van de vele omwentelingen die van invloed waren op leefwijze in het Victoriaanse tijdperk. Rijden op fietsen en driewielers werd een populair vermaak, zolang dat er daglicht was. Na zonsondergang werd het een gevaarlijke bezigheid, zelfs op de dan ongebruikte wegen. De fietsverlichting moest noodzakelijk worden uitgevonden. En zodra het zover was, verliep de ontwikkeling razendsnel en fascinerend, doordat tientallen producenten onderling streden om de gunst van de klant. Al in 1900 leverden tweehonderd producenten en doorverkopers fietsverlichting en zij streefden allen naar marktaandeel en klantenvertrouwen in de voorste gelederen. Zij zochten daarbij naar dat ene speciale idee of nieuwigheid dat de kooplust van het publiek moest aanwakkeren, om de hoogste opbrengst te maken.
Er zijn zeven verschillende soorten fietsverlichting te onderscheiden: Olie, kerosine, benzine, kaars, acetyleengas, batterij en dynamo. Deze werden allemaal geïntroduceerd voor 1900 en alle ontwikkelden zich in een te beschrijven richting. De fantasie van de ontwerpers kende geen grenzen. En sommige lampen zijn zo spectaculair en bizar gemaakt, dat ze nu nog de liefhebber en de verzamelaar aanspreken.
De hedendaagse fietslamp is een wereld van verschil met het toenmalige vettige, stinkende, logge monster van 130 jaar daarvoor. In die vervlogen tijden gunden Victoriaanse fietsers zich de gedachte dat het vernieuwende tijdperk zich afsloot. Zij konden zich niet voorstellen dat deze ontwikkeling zich zou voortzetten. Wat vergisten ze zich!

Het duurde tot de jaren 60 van de vorige eeuw, dat deze vroege fietslampen verzameld werden. En toen het zover was, ontwikkelde dit verzamelen zich tot een wereldwijde hobby. Na veel onderzoekspaden te hebben doorlopen, is dit het eerste gedetailleerde boek, gepubliceerd over dit boeiende onderwerp.
Laat het de gevestigde verzamelaar inspireren en de startende, bemoedigen.

Toegang

Je ziet hier de Early Cycle Lighting 1868-1948 Peter W. Card. Wil je deze ook lezen? Meld je dan aan als lid voor slechts 33 euro per jaar. Ben je al lid? Welkom terug. Log in om het document gratis te lezen.