All About North American Acetylene Gas Lamps Dr. Chris Brooks

All about

Merk: Diversen
Jaar: 2010

Opmerkingen

“Dr Chris Brooks, gedurende 50 jaar verzamelaar van fietslampen, heeft de volledige geschiedenis van de Noord-Amerikaanse Acetyleengaslampen gedocumenteerd. Het boek is prachtig geillustreerd met 625 afbeeldingen over 360 pagina’s. Van “Carbide”-Willson’s ontdekking van het commerciele proces tot de produktie van calciumcarbide in 1892, beschrijft hij het verhaal van de snelle toename van de productie van carbidgaslampen door heel America ter vervanging van de toen gebruikelijke kerosine- en olie-exemplaren, de grote koperwalserijen van Connecticut die het messingplaat produceerden voor het vloeien van de lamphuizen, het protserige abracadabra in patenttoekenningen, de onstilbare claims over de lichtopbrengst, de inbreng en het uitdragen van verbeteringen, het schaamteloze kopieëren van deze vondsten, en uiteindelijk de gedetailleerde beschrijving van meer dan 100 lampen en plannen daarvoor. In tegenstelling met Europa, werden deze lampen voor een relatief korte periode geproduceerd tussen 1896 toen Turney zijn eerste lamp patenteerde en verkocht in Chicago, Illinois tot de laatste Solar de Badger Brass fabriek verliet in Kenosha, Wisconsin in December 1926.
Toen stierf in Amerika de gasverlichting uit en had een fiets een elektrische lamp van Delta of Seiss aan het uiteinde van het stuur, balhoofdbuis of vorkpoot.”

Het boek is uitgegeven bij:
The Dutch National Bicycle Museum Velorama
Nijmegen The Netherlands
ISBN 978-94-90636-01-2

In de hieronder opgenomen bijlage, een terugblik op de uitvinding van Calciumcarbide en Acetyleen.
Ook wordt de vraag beantwoord, over de eerste toepassing:
Autogeen lassen of toch verlichting:

Toegang

Je ziet hier de All About North American Acetylene Gas Lamps Dr. Chris Brooks. Wil je deze ook lezen? Meld je dan aan als lid voor slechts 26 euro per jaar. Ben je al lid? Welkom terug. Log in om het document gratis te lezen.